Waernér

Petter Johan Waernér född 1787-07-01 i Värna och död 1829-04-06 i Herrsäter, Värna. Enligt uppgifter skulle dödsorsaken vara  ”vådeligen omkommen i gruva”

I Gruvarbetarbostaden nr 1 bodde Gruvfogden Waernér och hans familj. Bifogar en bild på honom då han har fått medalj för lång och trogen tjänst i Baroniet Adelswärds gruvor.

på trappen till 15

 

7 tankar kring ”Waernér

  1. Avseende Petter Johan Waerner. Vi noterar att han inte var gruvarbetare. Han var Livgrenadjär, vicekorpral och senare var han inspektor vid Herresäter. Hans första hustru tog livet av sig med gift. – Själv avhände han sig livet med ett pistolskott. Ingen av dem fick begravas på kyrkogården. Alla noteringar enligt kyrkoböckerna. Finns några kopplingar till släkten Waerner i övrigt vore vi tacksamma att erhålla sådana uppgifter.

    Avseende gruvfogden Waerner på bilden funderar vi på om det kan vara Johan August Waerner, 1839-1908. Det är i så fall min farmors farbror. Han är begraven på Värna gamla kyrkogård. Graven är kulturmärkt och ligger i nära anslutning till kyrkan. Han dog i lunginflammation efter influensa. Vi emottar gärna vidare upplysningar.

    1. Hej Rolf!
      Vi har inte forskat på familjen Waerner. Men det är hög sannolikhet att du har rätt personuppgifter som stämmer på mannen på bilden.
      Vi har en Amerikanare som forskar på släkten, Dave Peterson. Önskar du komma i kontakt med honom och att Ni skriver på Engelska så kommer Ni ha utbyte av varandras forskning. Dave har besökt Åtvidaberg, Bersbo mfl ställen vid ett par tillfällen, då han har rest till Sverige för att hitta sina rötter.
      Kontakta mig på 0733-160 150 så får du Daves E-mailadress. Mvh Karin Lönnberg

    2. Kan ha fel men är de inte grovfoder Johan August waerner på bilden. F 1939 i värna om han va släkt med gruvarbeteraren peter wener och hans hustru Anna chatarina ramverk det vet ja ej. Fanns ju någon august Emil waerner som skrev ett amribrev från ismenpning daterat 4 dec 1888. Nej ja är ju inte insatt i waernersläktet o har ej koppling dit. Bara forskat lite på några kindstrand o på min gammelfarmor morfars far o hittat en gruvarbetare vid namn abrahamn walström.d 1788. Men alltid kul kan ja känna när folk har anknytning till exempelvis bersbo. Den enda förteckning ja har är över vilka som bodde I bersbo 1898 i de 17 husen

      1. Hej. – Roligt att få respons på det jag skrivit. August Emil Waerner, som var min farmors broder var den som skrev Amerikabrevet. Vi har många släktningar som bodde och verkade i Bersbo. Min far är född i Bersbo. Min farfar arbetade i gruvorna. Likaså min farfars far , Carl Johan Yngve. Han avled sedermera 1902 vid fall i gruva. Min farmors far Anders Petter Werner hade också sin utkomst som gruvarbetare och många flera av våra förfäder. Den förteckning som Du har över vilka som bodde i de 17 husen skulle vara mycket intressant att ta del av. Jag vet bara att min farfar bodde i ” övre radda” längst bort till höger från Gruvorna räknat. Min farmors mor, Josefina Boman, bodde i det stora huset i Bersbo vilket sedermera flyttades till Åtvidabergs Hembygdsförening. Det skulle vara mycket roligt att få veta var alla de andra förfäderna bodde 1898. Jag skulle vara väldigt tacksam om Du kunde ge mej den informationen. Med Vänliga Hälsningar Rolf Yngwe.

  2. Min anfader (och Rolfs) Nils Olsson flyttade 1810 till Bersbo från Filipstad med sin famlij, däribland Anders Petter. Nils bytte namn till Wärner mellan 1821-1825 och Anders Petter ändrade i sin tur till Waernér (med ett danskt ä). Anders Petter är min farmors far och bror till gruvfogden Johan August, som ligger begravd på Värna kyrkogård.
    Har fått höra av släktforskningsexperter att man kunde ta sig vilket namn man ville på 1800-talet, så det finns flera som heter Waernér som inte är släkt. Det gör släktforskningen spännande! Jag tar gärna emot Daves e-mailadress.

  3. Släktforskar på min mors sida och hennes far August Viktor Värnberg föddes i Värna , Bersbo 1869 och var son till gruvfogden Carl Otto Värnberg f 1826 och Christina Matilda Waerner f 1834. Carl Otto och Christina flyttade från Gladhammar till Värna, Bersbo. Familjen flyttade sedan till Sköldinge, Kantorps gruva. August Viktor flyttade så småningom till Malmberget, Kiruna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.