Waernér

Petter Johan Waernér född 1787-07-01 i Värna och död 1829-04-06 i Herrsäter, Värna. Enligt uppgifter skulle dödsorsaken vara  ”vådeligen omkommen i gruva”

I Gruvarbetarbostaden nr 1 bodde Gruvfogden Waernér och hans familj. Bifogar en bild på honom då han har fått medalj för lång och trogen tjänst i Baroniet Adelswärds gruvor.

på trappen till 15

 

2 tankar kring ”Waernér

 1. Avseende Petter Johan Waerner. Vi noterar att han inte var gruvarbetare. Han var Livgrenadjär, vicekorpral och senare var han inspektor vid Herresäter. Hans första hustru tog livet av sig med gift. – Själv avhände han sig livet med ett pistolskott. Ingen av dem fick begravas på kyrkogården. Alla noteringar enligt kyrkoböckerna. Finns några kopplingar till släkten Waerner i övrigt vore vi tacksamma att erhålla sådana uppgifter.

  Avseende gruvfogden Waerner på bilden funderar vi på om det kan vara Johan August Waerner, 1839-1908. Det är i så fall min farmors farbror. Han är begraven på Värna gamla kyrkogård. Graven är kulturmärkt och ligger i nära anslutning till kyrkan. Han dog i lunginflammation efter influensa. Vi emottar gärna vidare upplysningar.

  1. Hej Rolf!
   Vi har inte forskat på familjen Waerner. Men det är hög sannolikhet att du har rätt personuppgifter som stämmer på mannen på bilden.
   Vi har en Amerikanare som forskar på släkten, Dave Peterson. Önskar du komma i kontakt med honom och att Ni skriver på Engelska så kommer Ni ha utbyte av varandras forskning. Dave har besökt Åtvidaberg, Bersbo mfl ställen vid ett par tillfällen, då han har rest till Sverige för att hitta sina rötter.
   Kontakta mig på 0733-160 150 så får du Daves E-mailadress. Mvh Karin Lönnberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *